Terug
Ervaringen uit de praktijk

Beste Luitjes,
 
Mijn naam is Boed van Kuijck en ik ben geboren in Eindhoven. Een echte BRABO dus. Mijn wens om duikinstructeur te worden, ontstond in 2004. Ik ging met mijn vader op vakantie naar een neef die op een van de Britse Maagden Eilanden woont, genaamd Tortola. Henk, mijn neef, zei tegen me: 'lijkt het je niet leuk om een duikcursus te doen'. Ik had zoiets van 'Ja, waarom ook niet. Nu we er toch zijn'. Ik had al een keer eerder gedoken, maar dat was in Croatie. Dat was een spoedcursusje onder water ademen en zwemmen. Met een instructeur in het midden, arm in arm zwemmen. Dat sloeg niet echt aan bij mij. Ik had zoiets van 'leuk, maar als dat altijd zo gaat met duiken, hoeft het voor mij niet'. (Behalve als er een mooie meid langs me zwemt). Goed, ik ging de PADI Open Water duikcursus volgen op Tortola. Ik had er super veel zin in. Het weer was goed en het water helder. Wat willen we nog meer.
 
De cursus was wel in het Engels, maar hey jullie houden mij niet tegen. Haha. Zo gezegd zo gedaan en ik begon het boek door te nemen. Na 2 dagen had ik hoofdstuk 1, 2 en 3 klaar. Met vragen kon ik terecht bij een instructeur. Geen probleem. Mijn instructeur was een kerel uit Engeland, Tymothy genaamd. Hij was er ook net een paar dagen en ik was zijn eerste cursist op de Britse Maagden Eilanden. Er was meteen een vriendschap opgebouwd. Eenmaal onder water met hem en ik was verkocht. 'Beng, waaaauuuw dit is gaaaaf! Dit wil ik ook doen!!!!!!' Na 5 dagen had ik mijn Open Water brevet gehaald. Ik was super trots en vertelde mijn vader en neef wat ik wilde gaan doen. Ik wilde instructeur worden en de ervaring die ik had gehad ook aan andere mensen doorgeven.

Na 9 dagen vakantie maalde het door mijn hoofdje. 'Kan ik dit in Nederland ook ergens doen? Hebben ze dit hier wel?' De buurman kwam binnen en ik vertelde hem wat ik meegemaakt had op vakantie en wat mijn plannen waren. 'OOOh das geen probleem', zei hij. 'Ik ken een Mr. Megens a.k.a. Bill Megens die een duikzaak en duikschool heeft en die ook nog Eindhoven zit'. Hij was de deur nog niet uit of ik zat al achter de computer op internet op zoek naar die Mr. Bill Megens.

Ik kwam terecht op de Safe Diving site van Mr Bill Megens, 'Mooi' dacht ik, 'hier kom ik wel uit'. De site was makkelijk en overzichtelijk. Na op mijn gemakje de Safe Diving site te hebben bekeken, vond ik een linkje met 'Instructeurs opleidingen'. Hier moet ik zijn! Ik heb het stuk tekst doorgenomen en daar stond bij 'Voor verdere vragen, mail mij even. Bill'. Kijk eens aan. Dat zullen we maar meteen doen dan. Ik stuurde het volgende: 'Hoi Bill, Ik ben Boed van Kuijck. Ik heb pas mijn Open water brevet en ik wil me inschrijven voor een instructeurs opleiding. Kan ik dat bij deze doen en wanneer gaan we beginnen? Groetjes Boed.' Een dag later kreeg ik een mailtje terug van Bill met daarin: 'Hoi Boed, Super dat je de Open water cursus hebt gehaald. Maar er volgt nog een lange weg om een instructeur te worden. Kijk even op de Safe Diving site bij de PADI duikopleidingen om de volgende stap te maken. Groetjes Bill Megens.' 'Oké.' was mijn reactie.

Zo gezegd, zo gedaan en ik ben netjes de PADI ladder omhoog geklommen. Ik ben meerdere malen met Safe Diving op vakantie geweest. Ik heb verschillende specialty's gehaald. Ik heb Zeeland dagen meegemaakt. Enz. Uiteindelijk had ik een dijk aan ervaringen op zak. Op naar de IDC. 'Kom nu maar op!!!!'

Ik deed mijn IDC in oktober en begon op tijd met mijn zelfstudie, want ik ben namelijk een iets langzamere leerling. Ik hoefde niet bang te zijn om iets niet te snappen, want ik wist dat we iets wel 10 keer konden vragen aan Bill. Als het moest vertelde hij het ook nog voor de elfde keer! De IDC begon en dit was echt, echt het vetste wat ik ooit heb meegemaakt. Wat betreft opleidingen dan. Wat ik hier het meeste geleerd heb, is dat je jezelf moet vertrouwen. Zo van, 'Ik ben de baas en zo gaan we het doen. Dit met het volste vertrouwen, discipline, geduld en met een goede uitleg, want dat is al de helft van goed werk verrichten. Een goede duiker maak je door zelf een goede instructeur te zijn!!! En dat is wat ze me bij de IDC van GoProDiving geleerd hebben. Daarbij hoort het goede lesmateriaal (theorie) maar ook hulpmiddelen in de praktijk. 'Gebruik deze dan ook als ze er zijn!!!!!' Trust me, ik doe het nog steeds iedere dag.
 
Het examen was een bijzaak. Alleen was ik wel verschrikkelijk zenuwachtig voor de eerste dag: het theorie gedeelte. Ik hoefde eigenlijk nergens zenuwachtig voor te zijn, want we hadden allemaal de IDC ruim voldoende tot goed doorlopen. Dag twee, 'Jajaaaaa praktijk', was kei leuk om te doen met daarbij het verantwoordelijke gedrag, zoals een duikinstructeur dat moet laten zien. En geslaagd!!!

Daarna ben ik aan de slag gegaan als duikinstructeur bij Safe Diving. Hier heb ik meerdere PADI Open Water cursussen en DSD cursussen gegeven. Ook heb ik hier meerdere PADI Specialty instructeursopleidingen gevolgd. Na pak hem beet een jaar bij Safe Diving met liefde, plezier en hele fijne collega's gewerkt te hebben, sprak ik met mijn neef die me vertelde dat ze duikinstructeurs zochten bij de diveshop waar het eigenlijk allemaal begon: Blue Water Divers op Tortola, de Britse Maagden Eilanden. Ik twijfelde geen moment. Dit is wat ik wilde, nog steeds wil en waar ik hier nu iedere dag van geniet. Mensen begeleiden op de meest fantastische duikstekken van de Britse Maagden Eilanden, van Angelfish Reef tot aan de Wreck of the Rhone. Mensen opleiden, zodat ook zij de mooiste ervaring op aarde mee kunnen maken: 'DUIKEN' genaamd!!!!!

Of ik het andere mensen aan kan raden om deze stap te maken? Ik zeg maar zo: 'Als ik de stap niet gemaakt zou hebben, zou ik daar later spijt van hebben gekregen!!!! Zoals het er nu voor staat wil ik eerst nog even genieten van wat voor een prachtig vak ik nu heb. Wie weet is er straks wel een Safe Diving 2 op de Britse Maagden Eilanden!
 
Groetjes, 
Boed van Kuijck
PADI instructeur 984683